Κουραμπιές: Κάτι παραπάνω από ένα απλό… γλύκισμα
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι της στην Αμερική, η διαιτολόγος - διατροφολόγος Δέσποινα (Debbie) Μαυρίδου συνάντησε τον κουραμπιέ μας. Με αφορμή αυτήν την τυχαία συνάντηση, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας κάποια από τα διατροφικά μυστικά του κουραμπιέ.
Χειροποίητος Κουραμπιές Ν. Καρβάλης Χρυσανθίδης: Κάτι παραπάνω από ένα απλό… γλύκισμα
Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Αμερική, καθώς περίμενα στην ουρά για να φτάσω στο ταμείο σε ένα πολύ γνωστό πολυκατάστημα, το βλέμμα μου έπεσε στα πλαϊνά ράφια. Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι μπροστά μου είχα τους χειροποίητους κουραμπιέδες Χρυσανθίδη! Έκπληξη για μένα να βλέπω στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το παραδοσιακό γλυκό με το οποίο μεγάλωσα και ταυτόχρονα περηφάνεια γιατί η Μεσογειακή και ιδιαίτερα η Ελληνική διατροφή είναι το πρότυπο και η βάση πάνω στην οποία έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα οφέλη της στην υγεία.
Αναζητώντας τις ρίζες αυτού του παραδοσιακού γλυκίσματος καταλήγεις στην όμορφη πόλη της Καβάλας και φυσικά που αλλού; Στους χειροποίητους κουραμπιέδες Χρυσανθίδη. Αυτό το πάντρεμα γεύσης, ιστορίας και παράδοσης το αισθάνεσαι από το πρώτο δάγκωμα.
Ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πιστεύω πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την προάσπιση και την διατήρηση της υγείας. Είναι σαφές λοιπόν ότι το μυστικό κρύβεται στην ποικιλία και στο σωστό συνδυασμό των τροφών και όχι στον περιορισμό.
Άρα το “μέτρον άριστον” του Κλεόβουλου είναι η απαρχή όχι μόνο στη ζωή αλλά και στην διατροφή μας.
Είναι σημαντικό λοιπόν, η διατροφή κάθε ανθρώπου να αποτελείται από υγιεινές και θρεπτικές επιλογές. Έτσι, όταν ένας πελάτης μου ζητήσει γλυκό στη διατροφή του θα του προτείνω τον κουραμπιέ!
Ποιοι είναι οι λόγοι που μια διαιτολόγος θα πρότεινε τον κουραμπιέ;
Η απάντηση μου είναι “πολλοί”!
- Παρόλο που παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες, ο κουραμπιές είναι ένα χειροποίητο γλύκισμα και γι’ αυτό το λόγο δεν ανήκει στις επεξεργασμένες τροφές που μας φορτώνουν με συνθετικά trans λιπαρά οξέα που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Αυτό τον κατατάσσει πολύ ψηλά στην πυραμίδα των «γλυκών προτιμήσεων».
- Η βάση από την οποία φτιάχνεται ο κουραμπιές είναι το αγνό βούτυρο. Τα οφέλη από την κατανάλωση του αγνού βουτύρου είναι πολλά. Καταρχάς, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε όπως επίσης και σε σελήνιο που εμποδίζουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών. Το αγνό βούτυρο αποτελεί μια από τις πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές της Βιταμίνης Α, γνωστή ως βιταμίνη της ομορφιάς, αφού προάγει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Το βούτυρο έχει την ιδιότητα να μην προκαλεί συσσώρευση λίπους στον οργανισμό, καθώς τα λιπαρά οξέα που περιέχει καταβολίζονται άμεσα για την παραγωγή ενέργειας και δεν αποθηκεύονται. Είναι πηγή της καλής χοληστερόλης, η οποία επιδιορθώνει τις βλάβες από ελεύθερες ρίζες που εμφανίζονται στον οργανισμό καθώς επίσης ενισχύει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα παιδιά. Τα trans λιπαρά οξέα που περιέχονται σε έναν κουραμπιέ, συνίστανται από μικρής και μεσαίας αλύσου λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, τα CLA (συζευγμένα λινολεϊκά οξέα) που περιέχουν αποτελούν προστασία έναντι του καρκίνου. Τέλος, είναι καλή πηγή της Βιταμίνης Κ2, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, που ενισχύει την υγεία των δοντιών και των οστών.
- Πέρα από το βούτυρο, ο κουραμπιές περιέχει αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα έχουν χαρακτηριστεί ως “superfood της ελληνικής γης” μιας και αποτελούν ισχυρή αντιοξειδωτική τροφή, εμπεριέχοντας ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Η μορφή του ασβεστίου που περιέχεται στα αμύγδαλα είναι άμεσα και πλήρως απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Επιπλέον, αποτελούν την καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Μια βιταμίνη απαραίτητη για την καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι φυτικές ίνες, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες στην καλή λειτουργία του εντέρου, δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού, έχοντας σαν αποτέλεσμα μια μερίδα κουραμπιέ να ικανοποιεί την επιθυμία μας για γλυκό.
- Κάτι όμως που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λέξη “γλυκό” είναι η ζάχαρη. Εδώ βέβαια έχουμε το πλεονέκτημα ότι πριν το καταναλώσουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε την περίσσεια άχνης – ζάχαρης που είναι πασπαλισμένοι οι κουραμπιέδες, γλιτώνοντας έτσι μερικές θερμίδες.
Ακόμα και οι παραλλαγές στη γεύση και τα υλικά, εντάσσονται στις επιλογές μου γιατί είναι προσεκτικά διαλεγμένα και ευεργετικά για τον οργανισμό.
Ένα από αυτά είναι το κουραμπιεδάκι Χρυσανθίδη με μαστίχα Χίου. Η μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη της δράση. Επιπλέον, είναι καταπραϋντική για το στομάχι.
Side tip: Αφήνει μια ελαφριά επίγευση η οποία καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, διαπιστώνουμε ότι ο κουραμπιές δεν πρέπει να θεωρείται απλά ένα «Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα». Αντιθέτως, είναι μια ιδανική επιλογή για όλο τον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο που στην Αμερική, στην Κεντρική Ευρώπη και σε άλλες χώρες τους προτιμούν ανεξαρτήτου εποχής.
Ποια είναι η Δέσποινα Μαυρίδου
Η Δέσποινα (Debbie) Α. Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc. και εμπνευστής του Eat with D community με έδρα την Καβάλα.
- Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στον «Σακχαρώδη Διαβήτη».
- Κατέχει μετεκπαίδευση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης (πρώην Δ.Ε.Β.Ε).
- Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων σε Ελλάδα κι εξωτερικό κι έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες που έχουν παρουσιασθεί σε συνέδρια.
- Έχει κάνει πολλές εκπαιδευτικές ομιλίες και workshops σε σχολεία, συλλόγους και Μ.Μ.Ε..
- Έχει συνεργαστεί με εστιατόρια για τη σύνταξη ειδικών μενού διατροφής.
Με κάθε ευκαιρία ταξιδεύει στον κόσμο κι ενημερώνεται «in actu» για τη διατροφική κουλτούρα κάθε γωνιάς του πλανήτη.