Βικελίδης - Χρυσανθίδης Α.Β.Ε.Ε.

Κουλουράκια με ταχίνι: Μια "υπερτροφή" με πιστοποίηση Vegetarian

Δυο από τις πιο γνωστές σε όλους μας θρεπτικές τροφές είναι το σουσάμι και κατ΄ επέκταση το παράγωγό του, το ταχίνι, που αποτελούν και τη βάση για αυτά τα πεντανόστιμα κουλουράκια. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, δικαίως κατατάσσονται πολύ υψηλά στην κατηγορία των υπερτροφών.

Η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στην συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, ακόμα και από άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων όπως οι χορτοφάγοι (πιστοποίηση Vegetarian). Σχεδόν το 100% των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ταχίνι, αποτελεί το λινελαϊκό οξύ (ω6 λιπαρό οξύ), το οποίο χαρακτηρίζεται ως «απαραίτητο» καθώς δεν μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός και το προμηθεύεται μόνο μέσω της τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει αποδεδειγμένα οφέλη στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και επιπλέον ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση.

Επιπλέον στα οφέλη του ταχινιού συμπεριλαμβάνεται η παρουσία των λιγνανών (σησαμίνη και σησαμόλη), αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το ταχίνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη ενώ παράλληλα βοηθάει στην πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας (αυξημένων τιμών λιπιδίων στο αίμα) μέσω των φυτικών στερολών που περιέχει. Οι φυτικές στερόλες, ή όπως συχνά τις αποκαλούμε φυτοστερόλες, είναι ενώσεις που έχουν παραπλήσια δομή με αυτή της χοληστερόλης. H ομοιότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να «μπερδεύει» το έντερό μας όταν πάει να απορροφήσει τη χοληστερόλη των τροφίμων και αντί αυτού να επιλέγει τελικά τις φυτοστερόλες, με αποτέλεσμα να περνάνε μικρότερες ποσότητες χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Επιπλέον, οι φυτικές στερόλες έχει φανεί ότι βοηθούν και στην απέκκριση της χοληστερόλης με αποτελέσματα να βλέπουμε μειωμένες τιμές χοληστερίνης όταν κάνουμε εξετάσεις.

Τέλος παράλειψη θα ήταν να μην ληφθεί υπ’ όψιν η πιστοποίηση Vegetarian που φέρει το συγκεκριμένο προϊόν και σημαίνει ότι δεν περιέχει ζωικά συστατικά, τα συστατικά του δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα για λογαριασμό της επιχείρησης και ότι δεν περιέχει ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς) από ζωικά γονίδια.

Ανακαλύψτε τα κουλουράκια με ταχίνι.


Ποια είναι η Δέσποινα Μαυρίδου

Η Δέσποινα (Debbie) Α. Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc. και εμπνευστής του Eat with D community με έδρα την Καβάλα. 

  • Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στον «Σακχαρώδη Διαβήτη».
  • Κατέχει μετεκπαίδευση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης (πρώην Δ.Ε.Β.Ε.).
  • Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων σε Ελλάδα κι εξωτερικό κι έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες που έχουν παρουσιασθεί σε συνέδρια. 
  • Έχει κάνει πολλές εκπαιδευτικές ομιλίες και workshops σε σχολεία, συλλόγους και Μ.Μ.Ε..
  • Έχει συνεργαστεί με εστιατόρια για τη σύνταξη ειδικών μενού διατροφής.

Με κάθε ευκαιρία ταξιδεύει στον κόσμο κι ενημερώνεται «in actu» για τη διατροφική κουλτούρα κάθε γωνιάς του πλανήτη.