Βικελίδης - Χρυσανθίδης Α.Β.Ε.Ε.

Κουλουράκια με χαρούπι: Μια "υπερτροφή" χωρίς ζάχαρη

Τα κουλουράκια με χαρούπι αποτελούν μία άκρως υγιεινή επιλογή καθώς συγκεντρώνουν τα οφέλη του χαρουπιού, της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας Π.Ο.Π. και του σουσαμιού. Το χαρούπι αποτελεί μία «υπερτροφή» καθώς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πληθώρα ιχνοστοιχείων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμπλουτισμός τροφίμων με τις αδιάλυτες φυτικές ίνες του χαρουπιού βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και συνάμα στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.  

Από την άλλη, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π., πέρα από την υπέροχη γεύση που προσδίδει στα κουλουράκια αυτά, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κυριότερες από αυτές είναι η μείωση της κατακράτησης υγρών λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο και μαγνήσιο, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη βιταμίνη C και η ενίσχυση της καλής λειτουργίας του εντέρου, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες.  

Τέλος, τα φυσικά έλαια του σουσαμιού, αποδεδειγμένα, φαίνεται να βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπρόσθετα, ορισμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος ενισχύουν την υγεία και την αποκατάσταση των οστών ύστερα από τυχόν τραυματισμούς.  

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα κουλουράκια με χαρούπι δεν επιβαρύνονται θερμιδικά με ζάχαρη ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό, παρά μόνο με μέλι και χαρουπόμελο. Το χαρουπόμελο πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα που προσδίδει, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, καθώς η ποσότητα που περιέχει είναι τριπλάσια από αυτή που μας δίνει το αγελαδινό γάλα. 

Ανακαλύψτε τα κουλουράκια με χαρούπι


Ποια είναι η Δέσποινα Μαυρίδου

Η Δέσποινα (Debbie) Α. Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc. και εμπνευστής του Eat with D community με έδρα την Καβάλα. 

  • Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στον «Σακχαρώδη Διαβήτη».
  • Κατέχει μετεκπαίδευση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης (πρώην Δ.Ε.Β.Ε.).
  • Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων σε Ελλάδα κι εξωτερικό κι έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες που έχουν παρουσιασθεί σε συνέδρια. 
  • Έχει κάνει πολλές εκπαιδευτικές ομιλίες και workshops σε σχολεία, συλλόγους και Μ.Μ.Ε..
  • Έχει συνεργαστεί με εστιατόρια για τη σύνταξη ειδικών μενού διατροφής.

Με κάθε ευκαιρία ταξιδεύει στον κόσμο κι ενημερώνεται «in actu» για τη διατροφική κουλτούρα κάθε γωνιάς του πλανήτη.